Bebekler İçin Doğru Kundak Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Doğru Kundak Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Doğru Kundak Nasıl Yapılır?

Bebeklerin yeni doğan dönemlerinde geleneksel bebek bakım yöntemlerinden birisi de kundak olarak bilinmektedir. Özellikle bebekler yeni doğan döneminde ellerini ve kollarını kontrol etme becerilerine sahip olmadıkları için kendilerini rahatsız ederek uyandırabilmektedir. Bebeklerin uykularının daha uzun ve verimli olmasını isteyen ebeveynler ise kundak nedir sorusunu sormaktadır. Genel olarak rahat uyku için tercih edilmekte olan kundaklama yöntemi çeşitli faydalar sağlamaktadır.

 

 Kundak Nedir?

 

 Kundaklama çok eski zamanlardan beri uygulanmakta olan geleneksel bir yöntem olarak bilinmektedir. Genel olarak kundak nedir sorusuna beklerin güvenli ve rahat bir şekilde uyumasına imkan sağlayan bir uygulama olarak cevap verilmesi mümkün olmaktadır. Bebeğin vücudunu sıkı bir şekilde saran geniş bir bez kundak olarak bilinmektedir. Bebek kundaklandığı zaman hareketleri kısıtlanmaktadır. Kundaklama yapılmasıyla bebeğin kendisini anne karnındaki gibi güvende hissetmesi mümkün olmaktadır. Kundak yapılırken bebekler için doğru kundak nasıl yapılır bilinmesi gerekmektedir.

 

 Kundak Yapmanın Faydaları Nelerdir?

 

 Kundak doğru bir şekilde yapıldığında bebekler için birçok fayda sağlamaktadır. Bebeklerin kendilerini uyandırmamaları için tam kundak yerine yarım kundak yapılması tercih edilmektedir. Bebeklerin daha uzun ve derin bir şekilde uyumaları için kundaklama yapılması tavsiye edilmektedir. Bebeklerin kendilerini anne karnındaki gibi hissetmeleri sayesinde rahat bir uyku uyumaları da mümkün olmaktadır. Bebeklerin kundaklanması sayesinde üşümelerini önlediği ve sıcak tuttuğunu söylemekte mümkündür. Fayda sağlaması için bebekler için doğru kundak nasıl yapılır öğrenilmesi gerekmektedir.

 

 Kundak Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

 Kundak yaparken dikkat edilmesi gereken bir takım önemli kriterler bulunmaktadır. Genel olarak kundak nedir öğrendikten sonra nasıl yapıldığının da öğrenilmesi gerekmektedir. Yanlış kundaklama yapılması halinde bebeklerde kalça çıkıklığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının meydana geldiği söylenmektedir. Buna bağlı olarak kundaklama yaparken doğru teknikler kullanılmasına özen gösterilmelidir. Kundak yaparken bebeğin bacaklarının serbest bırakılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğin bacakları hafif bir şekilde bükülmüş ve serbest olmalıdır.

 

 Yapılan kundak çok sıkı olmamalıdır. Bebek kundağın içerisinde karnını ve göğsünü rahat bir şekilde hareket ettirebilmelidir. Çok sıkı bir şekilde yapılan kundaklama ise bebeğin nefes almasını zorlaştırmaktadır. Kundak yapılacak olan bezin nefes alabilen bir kumaştan yapılması ve yumuşak olması gerekmektedir. Genel olarak ise pamuklu kumaşlar kundak yaparken kullanılmaktadır. Kundaklama bebeği sıcak tutmaktadır. Ancak bebeğin aşırı ısınmasına da neden olmamalıdır.

 

 Kundak yapıldıktan sonra bebeklerin sırt üstü yatırılmasına özen gösterilmelidir. Yüzüstü veya yan olarak yatırılması ani bebek ölümü sendromuna neden olabilmektedir. Kundaklama uygulaması genel olarak ilk birkaç ay için kullanıma uygundur. İlk 2-3 ay sonunda ise kundaklamanın bırakılması gerekmektedir.

 

 Bebekler İçin Doğru Kundak Nasıl Yapılır?

 

 Kundaklama yapılması bebeklerin rahat uyku uyuması ve kendisini güvende hissetmesi açısından büyük fayda sağlamaktadır. Genel olarak bebekler için doğru kundak nasıl yapılır bilinirse faydalı sonuçlar alınabilmektedir. İlk olarak kundak bezinin düz bir yüzeye serilmesi gerekmektedir. Ardından üst köşesinin iç kısma doğru katlanmasıyla üçgen bir şekil oluşturulması mümkün olmaktadır. Serilen kundak örtüsünün üstüne bebeğinizi yerleştirmeniz gerekmektedir.

 

 İlk olarak bebeği sırt üstü olarak boynunu katlanmış köşenin üstüne gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Bu sırada başının açıkta kalması gerekmektedir. Kundaklama sırasında bebeğin kolları da örtünün içinde kalmalıdır. Sol kolu bebeğin vücuduna yapışık bir şekilde tutarak sol köşesini vücudunun üzerinden sağ tarafa doğru çekerek sırtının altına sıkıştırmanız gerekmektedir. Sağ kolunu ise bebeğin vücuduna yapıştırarak vücudun sol tarafına doğru çekerek sırtının altına sıkıştırın. Alt köşeyi ise bebeğin ayaklarına doğru katlayarak kundağı tamamlayabilirsiniz.

Etiketler: Bebek Kundak
Eylül 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR