Lohusalık Döneminde Anne Adayları Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık dönemi bir anne için en zor ve en önemli dönemlerden biridir. Bebeğin sağlıklı bir şeklinde beslenmesi için ilk olarak annenin doğru besin öğeleri tüketmesi gerekmektedir. Anne sütü bebek için bir koruma kalkanı görevi üstlenmektedir. Aynı zamanda anne adaylarının sağlıklı besinler tüketmesi de bu anlamda önemli hale gelmektedir. Enerji verici ve kan yapıcı besinlerin tüketilmesi sağlıklı bir emzirme dönemi yaşanmasına yardımcı olur. Üstelik lohusalık dönemi bebeğin sağlıklı beslenmesi için önemli dönemlerden biridir. Taze ve süt yapıcı besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
lohusalık dönemi içerisinde tüketilen besinlerde mutlaka, protein, mineral ve enerji bulunması gerekmektedir. Farklı besin gruplarını tüketmek süt oranını da arttırmaktadır. Özellikle bakliyat grubu içerisinde bulgur en önemli süt yapıcı besin olarak bilinmektedir. Sebze ve kırmızı et tüketimi başta olmak üzere enerji verici besinlerin yenmesi önerilir. Fakat lohusalık döneminde annenin gaz yapıcı besinler tüketmesi bebeğe geçmesine neden olur. Bebeklerde gaz oluşumunun temel noktalarından biri annenin bakliyat ve süt ürünleri tüketimi yapmasıdır. Bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Lohusalık Dönemi İçerisinde Süt Yapıcı Besinler Nelerdir?
lohusalık dönemi içerisinde anneler genel olarak süt yapan besinleri tercih etmektedir. Beslenme alanında uzman doktor önerilerini dinlemek ve uygulamak da bebek için sağlıklıdır. Emziren anneler için sıvı alımının yüksek olması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda süt yapan besinler arasında yer alan ıspanak, pırasa, bulgur, et ve yumurta da gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir. Bebeği sağlıklı bir şekilde beslemek isteyen anneler ilk olarak kendileri bu kurallara uymaktadır. Gün içerisinde en az 2,5 ila 3 litre arası su tüketimi yapılmalıdır. Şekerli besinlerden ise uzak durulması önerilmektedir.
Lohusa Anneler Gün İçerisinde Neler Tüketmelidir?
Lohusa annelerin hangi besinleri tüketmesi gerektiği hangilerinden uzak durması merak edilmektedir. Bu dönem oldukça hassas geçen bir dönem olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle anneler hem bebeği ile hem de kendisi ile ilgilenmektedir. Lohusalık dönemi içerisinde yeşil yapraklı sebzeler ve genel olarak sebze tüketimine ağırlık verilmektedir. Süt, ayran ve yoğurt tüketimi kalsiyum yapıcı besin grubu içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda et, tavuk ve yumurta tüketimi de mutlaka her gün yapılmalıdır. Sebze ve meyveler de belirli miktarda gün içerisinde tercih edilmektedir.
Bebeğin Gelişimine Destek Veren Besinler Nelerdir?
Bebeğin gelişimine destek veren besinlerden biri kalsiyum ve fosfor içeren süt, ayran ve yoğurttur. Tüm bu besinler bebeğin kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda demir bakımından zengin olan pazı, ıspanak, dereotu ve pırasa en sağlıklı sebze grubu olarak adlandırılmaktadır. Bebek için folik asit ve kalsiyum yapıcı vitaminler de bu besinlerde yer almaktadır. Hem taze hem de pişirilerek tüketime uygun olan bu besinler sağlıklı bir vücut yapıcılığı bulunmaktadır. Üstelik demir kaynağı olarak görülen bu besinler bebeğin ilk aylardaki gelişimine katkı sağlar.
Şekerli Besin Tüketimi Sütü Arttırır mı?
Şekerli besin tüketimi lohusalık döneminde yanlış bilinen konulardan biridir. Genel olarak şekerli besin tüketiminin süt yapıcılığı vardır gibi bir düşünce bulunmaktadır. Fakat bu durum anne ya da bebekte şeker hastalığının oluşmasına neden olur. Bu nedenle içerisinde yoğun şeker bulunan besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Çikolata tüketiminde ise bitter çikolata tercih edilmektedir.
Sağlıklı Besin Tüketiminin Lohusalık Dönemindeki Faydaları
Sağlıklı besin tüketimi annenin lohusalık dönemini rahat geçirmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bebeğin huzursuzluğunu da giderir. Bebek çok daha rahat bir uyku deneyimi yaşar. Bebekte ya da annede gaz problemleri kaybolur.