Doğumundan itibaren minik yavruların birçok farklı ihtiyacı olur. Bu ihtiyaçlar aynı zamanda bir eğitim olarak ele alınabilir. Özellikle bunlar içerisinde çocuklar için tuvalet eğitimi büyük öneme sahiptir. Çünkü tuvalet eğitimi bir kez başladığında bir daha geri dönüşü olmaması gereken bir durumdur. Bu sebepten dolayı sabırlı bir şekilde ve anlayışla bu sürecin yürütülmesi gerekir.
Ziraat tuvalet eğitimi başladıktan sonra beze dönüş gerçekleşmez. Bunun yerine ise lazımlık kullanılır ve çocuk tuvalet eğitimini bu şekilde sürdürür. Bu dönem içerisinde de ebeveynlerin sabırlı olması ve gerekli aşamaları doğru şekilde ele alması çok önemlidir. Çünkü sonuçta ilk başta çocuk alışma süreci içerisinde huysuzlanabilir ve bunu yapmak istemeyebilir.
Tuvalet Eğitiminde Lazımlık
Bebeklerde bez alışkanlığını bırakmak adına en uygun dönem olarak 18 ay ile 3 yaş arası geçerlidir. Bu dönem içerisinde bebek artık tuvalet eğitimine başlar. Özellikle ebeveynler için en zorlu süreçler içerisinde yer aldığını söylemek mümkündür. Aşamalı olarak bundan sonra yapılacak süreci doğru şekilde yönetmek çok önemlidir. Bu sebepten dolayı birçok aile bebek laazımlık ihtiyacı olup olmadığını merak etmektedir.
Minik yavrular için bu dönem içerisinde lazımlığın önemli bir yer taşıdığını söylemek mümkündür. Mesanesini tutma becerisini öğrenmeye başlayan bu dönem içerisinde bebekler için lazımlık kullanılır. Böylece çocuk kendi becerileri altında ailesinden yardım istemeden kendi tuvaletini yapmaya başlar.
Tuvalet Eğitiminde Lazımlık Ne Zaman Kullanılır?
Özellikle bebeklerin hazır olduğu dönemlerde tuvalet eğitimi başlar. Bu dönem her bebeğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. O yüzden özellikle 18 ay ile 3 yaş arasında denemeler başlar. Bu dönem içerisinde farklı bir süreçte tuvalet eğitimi başlayabilir. Yani çocuk bu dönemin herhangi bir zaman dilimi içerisinde hazır hale gelebilir. Aileler bunu deneyerek öğrenir.
O yüzden tuvalet eğitiminde bebek lazımlık bu dönem içerisinde kullanılmaktadır. 18 ay ile 3 yaş arasındaki herhangi bir dönem içerisinde bebekler lazımlığa hazır hale gelebilir. Bundan sonra ise kendi becerilerini kazanabilir ve mesanesini tutma gücü elde eder. Böylece Artık yavaş yavaş lazımlığa tuvaletini yapma etkisini kazanmaya başlar.
Tuvalet Eğitiminde Lazımlık Önemli mi?
Bebeklerin bezi bıraktıktan sonra tuvalet eğitimini alabilmeleri için belirli bir aşama ve sabır gerekir. Aşamaları içerisinde öncelikle bebeğin lazımlık kullanması önemlidir. Çünkü bu süreç içerisinde mesanesini tutma becerisini kazanırken, tuvaletini nereye yapması gerektiğine dair bir bilinç kazanır. Aynı zamanda bu süreç bir alışkanlık haline gelmelidir.
Bu alışkanlığı elde edebilmesi için ise lazımlık kullanılması gerekir. Bu konuda bebeklere hitap eden farklı renklerde ve onların vücuduna uygun pek çok lazımlık çeşidi bulunmaktadır. Anne ve babalar sabır göstermek suretiyle, tuvalet eğitimini minik yavrularına zamanı geldiğinde verebilir.
Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer?
Ebeveynlerin en merak ettiği konulardan biri tuvalet eğitiminin kaç gün süreceğidir. Bebekler ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıkları için bunu önce istemeyeceklerdir. O yüzden bu sürecin biraz uzun sürebileceğini söylemek mümkün. Genel çerçevede ise minik yavrular için bu süreç 3 ile 6 ay arasında geçebilir.
Sabır ve sakinlik göstermek suretiyle bu süreç içerisinde minik yavrular tuvaletini kendileri yapmaya alışabilirler. Eğer tuvalet eğitimi bu süreci aşarsa bile yine de sabır göstermeye devam edilmesi çok önemlidir. Çünkü bu süreç bazı çocuklarda daha kısa veya daha uzun sürebilir. Bunun normal bir zaman çerçevesinde geçebileceği unutulmamalıdır.
Tuvalet Eğitimi Lazımlık ile Kolay mı?
Eğer bebek bezinden sonra tuvalet eğitimi için bebek laazımlık kullanırsa bu sürecin kolay şekilde geçebileceğini söylemek mümkündür. Çünkü zaten insan vücuduna uyumlu bir yapı olduğu için, lazımlık bebeklerin belli bir süre içerisinde kendileri tuvalet yapmasına hazır hale getirebilir.
Ancak lazımlık kullanılmadığı durumlarda bu süreç biraz daha uzun sürebilir. Eğer gerçek tuvalet kullanırsa çocuklar bunu istemeyebilir. Böyle durumlarda huysuzluk yaratırlar ve bu da sürecin daha uzun hale gelmesine sebebiyet verir.
Tuvalet Eğitiminde Neler Yapılmalı?
Belli kriterleri ve koşulları ele almak suretiyle tuvalet eğitimi bebekler için çok daha sağlıklı şekilde geçebilir.
- Bebeğin hazır olduğunu gösteren işaretler aramak önemlidir.
- Bebekler için tuvalet eğitim için doğru zaman beklenmelidir.
- Bebekleri uygun bir lazımlık kullanılmalıdır.
- Bu süreç içerisinde ebeveynlerin daima pozitif olması önemlidir.
- Çocukları bu dönem içerisinde hijyen kuralları da öğretilmelidir.
- Çocukları övgü ile birlikte aynı zamanda ödüllendirmek gerekir.
Genel çerçevede yukarıda verilen kriterlere uyulmak suretiyle bebekler sağlıklı şekilde tuvalet eğitimine alışabilir.
Tuvalet Eğitiminde Ne Gereklidir?
Bebekler için tuvalet eğitiminde gerekli olan en önemli unsur ebeveynlerin sabırlı olmasıdır. Bu dönem içerisinde çocuklara pozitif şekilde yaklaşarak onların bunu başaracağına dair motive edilmelidir. Aynı zamanda onları uygun ve doğru lazımlığın kullanılması gerekir.
Diğer yandan tuvalet eğitimi için çocuklar adına doğru zamanı beklemek en önemli husustur. Bu dönem genel olarak 18 ay ile 3 yaş arasında gerçekleşebilir. Bu dönem içerisinde ebeveynler belirli aralıklarla denemeler yapabilir.